Arrel dels recents requeriments “ressuscitant” un taxes per metres per a les xarxes de fibra òptica d’accés a Internet, vam creure oportú de publicar una nota de protesta i, malgrat que quedaven ja pocs dies per a les eleccions del dia 26, aprofitar per fer una enquesta amb una interpelació clara als directament implicats, en aquest cas als grups que es presentaven a l’Ajuntament de Torelló i els Departaments de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat, i de Polítiques Digitals i Administracions Públiques.
A continuació volem compartir els resultats de les gestions realitzades aquesta setmana.
Com que hi havien pocs dies, i el que voliem son posicionaments clars sobre un aspecte ben simple, s’ha formulat la següent pregunta:
«Esteu d’acord a impulsar taxes per a l’accés a Internet (dret humà reconegut per l’ONU el 2011) basades en un import per metre de desplegat, comprometent així la viabilitat en zones allunyades de nuclis urbans i amb poca densitat de població de manera que es discriminen els territoris i s’afavoreix l’escletxa digital?»
Pel que fa als grups de l’Ajuntament de Torelló, Durant aquests dies només la candidatura “CUP Torelló-SomPoble” ha contestat a la nostra interpel·lació, i no només això, també va fer una pregunta sobre aquest tema al darrer ple de l’Ajuntament de Torelló, i ens ha tramès la seva voluntat de tractar-ho mes a fons en la pròxim mandat. Dels altres, cap ha respost.
Tot i no haver estat interpel·lats directament, a títol individual, candidats a altres municipis d’ERC i JuntsxCAT, especialment de pobles petits, ens han manifestat el seu desacord amb aquestes taxes basades en metres.
Pel que fa als Departaments de la Generalitat, tampoc cap ha respost a la pregunta. Sí que però que se’ns ha fet arribar un malestar per haver tret el tema durant les eleccions, i ens han fet conèixer que aquest mateix mes s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya uns nous “preus públics” per accedir als conductes de les carreteres, que ja inclouen una variació en funció de la densitat de població que des de fa temps reivindiquem. Sobre això volem manifestar que:
- Des de la ciutadania hem de poder interpel·lar a l’Administració Pública i als nostres electes amb preguntes clares com aquesta en qualsevol moment, especialment abans de votar. No hi ha res més democràtic que això.
- A efectes pràctics, aquests “preus públics” continuen estant indexats a la distància, i la ponderació que s’hi fa en funció de la densitat de població pot resultar fins i tot pitjor que la taxa anterior, perquè no hi hem vist la referència a la exempció per quan es connecten usuaris finals i explotacions agrícoles i forestals, només una reducció de fins al 50%.
Tot i que ens ho haurem d’estudiar amb més deteniment i segurament dependrà de amb quins criteris finalment s’aplica, creiem que un assumpte com aquest requereix que vingui acompanyar d’un procés formal de consultes i no pas rebre’n el text definitiu una vegada ja s’ha aprovat.
Ara, el dia 26, toca exercir el vot.
Per part nostra, des de l’endemà mateix i sempre, treballarem perquè Internet arribi a tothom, sense discriminacions a través de la xarxa de Comuns.