La Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net forma part d’un consorci europeu que ha estat escollit per a la Comissió Europea per dur a terme un projecte de recerca en l’àmbit de les xarxes de telecomunicacions d’iniciativa ciutadana.
La UE dóna un suport explícit a la recerca en comunitats com la desenvolupada per guifi.net per investigar sobre com aquestes iniciatives poden ser més eficients pel que fa als beneficis per als ciutadans, tant dels estats membres com de la resta d’estats.
Del Projecte CONFINE en resultarà un extens entorn d’experimentació (test-bed) per als interessats en investigar sobre els aspectes tècnics i socials de les xarxes locals i regionals comunitàries basades en el protocol d’Internet. Les xarxes comunals, com l’operada per guifi.net, despleguen la tecnologia de darrera generació, tant sense fils com de fibra òptica. Aquestes xarxes donen connectivitat local dins i entre la seva comunitat fent possible que el rang de serveis dels quals els usuaris es poden beneficiar vagi més enllà de l’accés a Internet o a la xarxa de telefonia.
Les xarxes comunitàries s’estructuren i s’organitzen per garantir que tots els beneficis i el valor que generen vagin cap als propis usuaris de la xarxa, per tant, és molt possible que contribueixin al desenvolupament socio-econòmic allà a on operen. Per exemple, la seva capacitat per a transportar serveis de telemedicina, educació electrònica o comerç electrònic local té un impacte transformador molt important en la societat. El Projecte CONFINE, a través de la creació del test-bed i la posada a disposició d’aquest a qualsevol interessat, ha d’accelerar la resolució d’aquesta hipòtesi. Els membres que participen en el projecte ja han iniciat el procés de planificació de la fase inicial de construcció d’aquest test-bed.
El Projecte CONFINE està format per vuit membres de Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Grècia i Regne Unit, i està coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya. Té una durada de quatre anys i un pressupost total lleugerament inferior als cinc milions d’Euros. L’objectiu principal del projecte és el desenvolupament i desplegament d’un test-bed sobre la infraestructura de la qual disposen els membres, la qual, actualment, ja supera els 20.000 nodes. Un cop s’hagi consolidat el projecte es farà una convocatòria oberta als investigadors, tant de l’entorn educatiu com de l’industrial i de la resta de la societat civil, per indegar sobre com els ciutadans de la Unió Europea es poden beneficiar dels usos que aquests investigadors poden fer del test-bed per a fer recerca tècnica, social i econòmica per millorar la sostenibilitat i la utilitat de les xarxes comunitàries.
Des de la Fundació guifi.net acceptem el repte que suposa la col·laboració en aquest projecte europeu amb molta il·lusió i un fort compromís de treball, tot esperant que serveixi reforçar el valor de la nostra experiència i trajectòria, i entenem que el sol fet d’haver estat triats com a membres d’aquest projecte ja és un reconeixement a la nostra feina i manera de fer i entendre les telecomunicacions.
Els vuit membres del Projecte CONFINE són:
- Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Catalunya http://www.upc.edu La UPC és una universitat amb una reputació consolidada a nivell mundial amb una visió internacional que genera innovació tecnològica i atrau talents. Els objectius de la UPC es basen en la internacionalització
- Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net: Catalunya http://guifi.net/ Iniciada a Catalunya, guifi.net és la iniciativa més gran de les seves característiques a nivell mundial. Per fer els enllaços tan sense fils com amb fibra òptica. La xarxa és oberta i neutral, autogestionada, construida i operada pels propis usuaris; actualment té amb més de 14.000 nodes operatius. És una entitat independent políticament, sense ànim de lucre i no governamental.
- FunkFeuer: Àustria http://www.funkfeuer.at FunkFeuer és una xarxa experimental i lliure amb presència a Viena, Graz, Weinviertel i Bad Ischl. La construeixen i la mantenen amants de la informàtica. És un projecte no comercial.
- Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN): Grècia http://www.awmn.net/ Iniciada a Atenes al 2002, la Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN) és una comunitat wireless que aprofita les novetats tecnològiques WiFi per a connectar persones i serveis. Actualment cobreix una superfície aproximada de 100km x 100km. És una organització no comercial.
- The OPLAN Foundation: Regne Unit http://ww.oplan.org Un “think tank”sense ànim de lucre considera les les xarxes obertes (OPLAN) com la forma socio-econòmica més eficient per a les comunitats i per les ciutats per desplegar xarxes de telcomunicacions ultra-ràpides. Una xarxa oberta OPLAN no és només una xarxa comunitària sino que també esdevé un punt d’iterncanvi local entre la resta d’operadors.
- Comunicació per a la Cooperació- Pangea: Spain http://www.pangea.org/ Pangea una ONG que té per finalitat facilitar la comunicació entre les persones i entre grups no comercials que treballin pel canvi, la justícia social, la pau, l’educació, l’entorn i la cooperació, i que prova de trencar tant les barreres nord-sud com les de gènere.
- Fraunhofer-Gesellschaft zur Föderung der angewandten Forschung e.V.: Alemanya http://www.funkfeuer.at És l’organització de recerca orientada a aplicació més gran d’Europa. La seva recerca es centra en les necessitats de les persones: salut, seguretat, comunicació, energia i entorn. Fruit d’això, els treball fet pels seus investigadors té un fort impacte en la vida de les persones.
- Interdisciplinary Institute for Broadband Technology: Bèlgica http://www.ibbt.be/en Localitzat a Bèlgica, IBBT té per objectiu crear un impacte positiu i durador sobre la societat a través de la inovació en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i de la recerca feta amb col·laboració amb els fabricants d’aquesta tecnologia i els seus usuaris.
Es pot trobar més informació sobre el Projecte CONFINE a: http://www.confine-project.eu/