Vés al contingut

Qui som

Història

2004

Neix el projecte guifi.net

Com a projecte social i tecnològic de telecomunicacions a la comarca d’Osona (Catalunya) amb la voluntat de resoldre les dificultats d’accés a Internet de banda ampla a les zones rurals, fruit del desinterès de les operadores tradicionals en voler connectar aquests buits de cobertura, i l’interès per desenvolupar un model de xarxa alternatiu al tradicional.

Un grup de veïns i veïnes de diferents municipis van decidir auto-organitzar-se de manera voluntària i començar a connectar les seves cases, granges, empreses o edificis públics a través d’una xarxa de radioenllaços. Interconnectant, doncs, diversos punts geogràfics per poder tenir accés a Internet a través del què anomenarien Xarxa Oberta, Lliure i Neutral.

El projecte va anar creixent i sumant persones i empreses que farien créixer la xarxa. Ja sigués instal·lant antenes, donant suport tècnic, compartint internet i/o connectant-se a la xarxa i utilitzant-la.

2007

El projecte rep el Premi Nacional de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya.

2008

Neix la Fundació guifi·net gràcies a un grup de persones usuàries del projecte guifi·net que van decidir organitzar-se formalment i donar entitat jurídica al projecte per tal de poder promoure la xarxa arreu del territori a través d’una infraestructura híbrida (radioenllaç i fibra òptica) en igualtat de condicions per a totes les persones. En definitiva, fer arribar l’accés a Internet per eliminar la bretxa digital a zones urbanes i rurals, alhora que desenvolupar el model alternatiu de telecomunicacions.

2009

Degut al creixement constant del projecte, tant en nombre de persones usuàries, d’empreses instal·ladores, d’operadores que ofereixen serveis d’accés a Internet, d’entitats, d’associacions, de voluntaris, com d’administracions, la xarxa com a Bé Comú es defineix com a la Xarxa de Comuns Oberta, Lliure i Neutral guifi·net i es configuren sistemes de governança i coordinació orientats a la transparència, al manteniment, a la millora de la infraestructura i a la gestió d’aquesta com al Bé Comú que és, es consoliden els mecanismes de compensació.

2015

El projecte rep el Premi de Banda Ampla de la Comissió Europa en la categoria de model innovador de finançament, negoci i inversió.

2019

El projecte guifi·net celebra el seu 15è aniversari amb una xarxa de radioenllaç consolidada arreu del territori i amb molts projectes d’estesa de fibra òptica a través de la col·laboració entre diferents participants que configuren la Fundació guifi·net

2024

El proyecte guifi.net celebra el seu 20è aniversari.

Actualment

El projecte es manté consolidat i segueix creixent arreu de l’Estat. Des de la Fundació Guifi·net continuem treballant per:

  • Fomentar el Dret Humà (ONU, 2011) d’accés a Internet a la societat sense discriminacions de cap tipus i amb la voluntat d’eliminar la bretxa digital.
  • Impulsar la Xarxa de Comuns, Oberta, Lliure i Neutral a través de mecanismes de coordinació en col·laboració amb empreses operadores que ofereixen serveis a Internet, instal·ladores, entitats, associacions, administracions, voluntaris i persones usuàries de la xarxa guifi·net.
  • Promoure un model econòmic social i col·laboratiu a través d’operadors locals, inversors i persones usuàries.