Vés al contingut

La fibra òptica i la telefonia mòbil a Espanya al 2023

  En el món digital actual, l’accés a internet és essencial per a la vida quotidiana, des del treball i l’estudi fins a l’entreteniment i la cultura. Explorem les dades del 2023 relacionades amb les connexions de fibra òptica fins al domicili i les línies de telefonia mòbil actives a Espanya, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) del 2023, en comparació amb la població del país, segons les estadístiques de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) del 2022, que compta amb 42 milions de persones de 12 anys o més, edats a que la tendència actual demostra que poden disposar d’un dispositiu mòbil.

  Fibra Òptica fins a la llar: Un accés creixent

  Les dades mostren un augment significatiu en les connexions de fibra òptica fins a la llar durant el 2023. Amb un total de més de 14,8 milions de línies FTTH, és evident que aquesta tecnologia està guanyant terreny a Espanya. Això representa un increment anual considerable, amb un augment de 1,1 milions de línies respecte a l’any anterior. En part, guanya terreny per l’apagada de les centrals de línies que subministraven línies ADSL per la xarxa de coure.

  Impacte a les llars

  Considerant una mitjana de 2,5 persones per llar segons les estadístiques oficials de l’INE, podem calcular que aproximadament 37,2 milions de persones tenen accés a la fibra òptica fins al domicili a Espanya al 2023. Aquesta xifra ens permet entendre l’abast i l’adopció d’aquesta tecnologia al país.

  Telefonia mòbil: Un mercat en constant evolució

  Les línies de telefonia mòbil han registrat un creixement continu durant el 2023, arribant a prop de 60 milions de línies actives, un increment entorn al 3,2% respecte a l’any anterior. Aquest augment s’atribueix principalment a l’increment de línies M2M, connexions entre màquines i l’internet de les coses, que van assolir els 11,42 milions, representant un augment del 15,3% respecte l’any anterior.

  Accés a Internet

  Dels 59,56 milions de línies de telefonia mòbil actives, més de 51,57 milions tenen accés a internet. Reflecteix això una demanda creixent d’accessibilitat a internet a través de dispositius mòbils, convertint-se en eines essencials per a la comunicació i la connectivitat, no només això, sinó també un mitjà per universalitzar l’accés a Internet.

  Cobertura i inclusió digital

  És important destacar que malgrat aquests increments, no tot el territori espanyol gaudeix del mateix nivell de cobertura. Les àrees rurals i remotes, també zones concretes de ciutats i poblacions, tenen limitacions d’infraestructura que afecten l’accés a internet de qualitat. És aquí on les xarxes comunitàries gestionades com un bé comú juguen un paper important perquè permeten que les persones puguin promoure projectes per millorar la seva connexió.

  El paper de les Xarxes Comunitàries

  Les xarxes comunitàries són efectives per cobrir les mancances de cobertura en zones rurals i urbanes desafavorides i guanyar en sobirania tecnològica. Els projectes, impulsats per la comunitat, ofereixen connectivitat fiable i assequible, obren les portes a la inclusió digital i la participació ciutadana.

  Sobirania en les comunicacions

  A més de millorar l’accés, les xarxes comunitàries també contribueixen a la sobirania en el sector de les comunicacions. Enfront dels models tradicionals, aquestes iniciatives posseeixen un control local sobre la infraestructura, promouen la col·laboració ciutadana en la presa de decisions i gestió de les infraestructures i participen del model d’economia social.

  Cap a un Futur Connectat

  En resum, les dades del 2023 revelen un panorama positiu per a les connexions de fibra òptica i telefonia mòbil a Espanya. Amb un creixement constant en l’adopció de tecnologies d’internet i un reconeixement creixent de la importància de les xarxes comunitàries, estem caminant cap a un futur més connectat i inclusiu.

  No esperis més per gaudir dels beneficis d’una connexió a internet de qualitat amb xarxa comunitària gestionada com un bé comú. Uneix-te al moviment. Connecta’t avui mateix!