Vés al contingut

La Fundació denuncia als Serveis Territorials de Girona i al Govern Espanyol per aturar desplegaments en pobles petits

    La Fundació guifi·net denuncia als Serveis Territorials de Girona i al Govern d’Espanya per aturar-nos desplegaments de fibra òptica en pobles petits, tot incomplint les normatives europees, alentint el desplegament de l’Internet d’alta velocitat i afavorint els oligopolis de les telecomunicacions.

    La darrera setmana de novembre de 2017, els Serveis Territorials de Girona van donar ordre de paralitzar el desplegament de fibra òptica entre Aiguaviva i Vilobí d’Onyar i van obrir un expedient sancionador a la nostra Fundació argumentant que el desplegament no estava autoritzat quan, en aplicació de les normatives europees, les quals coneixen perfectament, hauria d’estar-ho.

    L’aplicació de les directives europees és responsabilitat del Govern d’Espanya i, més concretament, la responsabilitat de l’aplicació de la directiva 2014/61/CE recau en el Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digitaldel Govern d’Espanya, ja que serveix, entre altres coses, per acomplir l’Agenda Digital, facilitant els desplegaments i reduir-ne el seu cost simplificant les autoritzacions. Actualment, a resultes de l’aplicació del article 155 de la Constitució, els Serveis Territorials de Girona també depenen del Govern d’Espanya. Des de la Fundació guifi·net hem intentat posar-nos-hi en contacte per tractar aquests assumptes, però sense cap èxit. A més a més, de fet, l’incompliment d’aquesta normativa és generalitzat en l’àmbit de qualsevol administració espanyola.

    Sobre aquests afers, només el Parlament Europeu ens ha contestat a les nostres peticions. En la seva resposta ens han confirmat que ha de ser d’aplicació la nova normativa. També ens animen a denunciar quan creguem que s’incompleixen els nostres drets, cosa que hem fet en primera instància i sense perjudici de que, si cal, més endavant també acudim a altres tribunals, davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

    La Fundació guifi·net és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu l’arribada d’Internet a tothom a través d’una xarxa oberta, lliure i neutral com a bé comú. Per fer-ho, la nostra vocació és la de col·laborar amb les administracions. Des de sempre ho hem fet, principalment amb Ajuntaments petits, en tant que compartim objectius. Per això lamentem que en ocasions ens trobem amb administracions que en comptes de col·laborar, posen inconvenients, i encara més quan ho fan saltant-se la normativa vigent.