Octubre – Novembre: SAX2020, una trobada a distància
Entre octubre i novembre la comunitat Guifi·net ha celebrat la trobada anual Salut, Amor i Xarxa, SAX2020, en format virtual, ja que la pandèmia no ha permès celebrar-la de manera presencial.
El SAX és un espai de trobada entre persones, empreses operadores, voluntaris, entitats, associacions o administracions que d’alguna manera fan créixer el projecte Guifi·net, promouen la xarxa de telecomunicacions oberta, lliure, neutral i mancomunada de Guifi·neto que s’interessen per un model alternatiu de les telecomunicacions.
Durant la trobada s’hi presenten nous projectes o iniciatives en relació amb l’accés a Internet, s’hi tracten aspectes d’actualitat tecnològica i es reflexiona sobre quins nous escenaris o oportunitats hi ha per tal de generar canvis en el sector. Sempre des d’una vessant crítica i amb voluntat d’oferir una alternativa sostenible al model que impera en el sector.
La trobada d’enguany ha comptat amb quatre sessions virtuals a dos nivells. D’una banda, les persones inscrites tenien el privilegi d’assistir a la sala de la plataforma Open Source BigBlueButton. De l’altra, la resta de persones podien seguir les sessions en streaming. Tot, gràcies al suport d’infraestructura i tècnic per part de l’eXO.cat i de Pedro Vílchez.
Miguel Ángel Irigoyen, membre de la Fundació Guifi·net.
Les sessions han tingut una mitjana d’audiència de 60 persones i han tractat temàtiques molt diverses.
Dissabte 31 d’octubre va tenir lloc la sessió inaugural en la qual es van presentar els desplegaments de fibra que s’estan portant a terme des de la Fundació. D’una banda, Ferran Reyes (membre de la plataforma #enstoquenlafibra) va presentar la Xarxa GRETA que té per objectiu connectar les Garrigues, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. I de l’altra, Miguel Ángel Irigoyen (membre de la Fundació), que va explicar el nou projecte ZOZ Zumaia (País Basc) que ha iniciat el seu desplegament el mes d’octubre passat.
Dimecres 4 de novembre, a la segona sessió, es van presentar els projectes socials Cap Estudiant Sense Internet, iniciativa de Mataró Sense Fils, a càrrec de Jordi Clopés i el Centro Juvenil de Malabo (Guinea Equatorial), a càrrec de Xavi Poza (membre de l’operadora Ticae). Tots dos projectes amb l’objectiu comú d’eliminar la bretxa digital i empoderar les persones a nivell tecnològic, professional i/o personal.
D’esquerra a dreta: Jordi Clopés (Cap Estudiant Sense Internet) i Xavi Poza (Ticae).
D’esquerra a dreta: Clara Cusó (membre de la Fundació Guifi·net), Joan Miquel i Josep Jover (Capa8).
Dimecres 11 de novembre, la tercera sessió, va comptar amb la presència de Clara Cusó (membre de la Fundació), que va exposar els obstacles a nivell legislatiu i administratiu amb què es troba la Fundació Guifi·net a l’hora de desplegar fibra òptica i quines oportunitats hi ha per generar canvis. Seguidament, va ser el torn de Josep Jover i Joan Miquel Santolaria, membres de CAPA8, els quals van exposar la situació actual del conflicte jurídic obert amb l’Ajuntament de Barcelona per les antenes del Carmel de Guifi·net.
Finalment, dimecres 18 de novembre, es va portar a terme l’última jornada del SAX2020 amb ponències més tècniques. D’una banda, Roger Garcia (membre de l’eXO.cat) en la seva presentació va exposar la necessitat d’explorar l’ús de tecnologies Open Soruce per a la virtualització de sistemes amb exemples i adreçada a operadors petits i mitjans. Finalment, Evilham (membre de l’eXO.cat) va tractar sobre els DNS’s (Domain Name System), com automatitzar-los, modernitzar-los i simplificar-ne l’administració.
D’esquerra a dreta: Núria Coromina (membre de la Fundació Guifi·net), Evilham i Roger Garcia (eXO.cat).
Des de la Fundació Guifi·net volem agrair la participació de totes les persones que es van inscriure, les que van assistir-hi a través de les dues plataformes, a totes les persones que van presentar-hi ponències, les que van traslladar preguntes, reflexions o observacions sobre els temes tractats a cada sessió i finlament, a l’eXO.cat, a Pedro Vílchez i Eloi Rebes pel suport tècnic i d’infraestructura.
Les sessions es poden recuperar a https://media.guifi.net/
Esperem que la propera la trobada del SAX pugui ser presencial i que fins aleshores puguem mantenir espais virtuals de contacte i de comunicació per tal de mantenir viva la comunitat i continuar teixint xarxa.