Vés al contingut

Pel 2012, a tirar xarxa de nova generació!

  Tot just fa un any per aquestes dates estàvem ben embolicats amb un pas que havia de tenir conseqüències: Estàvem activant l’accés complert a Internet a través de l’interconnexió d’operadors. El repte llavors era aconseguir que la xarxa oberta vagi des de casa nostra fins a qualsevol extrem d’Internet. Durant els primers mesos del 2011 ho vam aconseguir i ja tenim els primers circuits complerts des dels usuaris cap a Internet amb fibra òptica i a Gigabit funcionant a tot drap a Gurb (Osona). I ara, què toca pel 2012?

  Ja hem començat els treballs per estendre nous trams a més llocs, ja sigui estenent el que ja tenim a Osona, com també per altres comarques de Catalunya i d’Espanya. Com l’any passat, en qüestió d’uns mesos esperem que algun d’aquests nous punts es vagi posant en funcionament.
  El 2011 doncs va ser l’any per confirmar que iniciem el salt des de les xarxes sense fils cap a la fibra òptica, ara, igual que quan vam començar fa 8 anys amb les ràdios, toca repetir-ho tot, poc a poc i amb bona lletra, però fins a l’infinit, amb les xarxes de nova generació, oberta és clar!.

  Tot això no seria possible sense un continuat i impressionant esforç de moltíssima gent. La xarxa no es desplega sola, ni la desplega la Fundació, la fem entre tots, com més siguem, millor.

  Fer-ho no deixa de tenir la seva complexitat: Cal que ens impliquem tots en un model de treball col·laboratiu sumant esforços, en benefici propi de cadascú, però basant-nos en un model econòmic de creixement sostenible i orgànic, exactament al revés del que s’havia posat de moda durant els darrers anys, on ens han volgut fer creure que la única manera de fer les coses era amb models especulatius i proporcionant beneficis a multinacionals. Ara molts paguem alguns excessos dels darrers anys. A veure però si mes no de tot plegat en sabem treure una lliçó. El millor exemple és que la xarxa oberta amb guifi.net no coneix la crisi, continuem creixent com sempre, i si no creixem més, és perquè no en sabem més.

  Encara més empipador és quan a aquestes dificultats, que no son poques, se’n afegeixen d’externes, pals a les rodes que no tocaria que hi fossin, i son bastants. Sobretot traves administratives per part d’algunes administracions que prefereixen continuar amb certes inèrcies, de vegades fins i tot incomplint lleis, o interessos privats que s’obliden de la ètica més elemental. Això ens ha dut a l’extrem d’haver de defensar-nos recorrent als tribunals de Justícia. Això mai ve de gust, però si no hi ha més remei, ho fem i contra qui sigui.

  Però a finals del 2011 però s’ha confirmat una bona notícia que esperem que ajudi si mes no una mica a fer contrapès a tot això: La Comissió Europea ha inclòs la nostra iniciativa en dos importants projectes Europeus. L’Agenda Digital Europea 2020 conté uns objectius que compartim: Internet per a tothom, però no la d’ara, de nova generació.

  Queden uns anys encara pel 2020, però per aconseguir-ho, tenim que començar a treballar des d’ara, i començant el mateix 2012.

  SAX!