Vés al contingut

Pioneres en la Lluita pels Drets Humans i la Sostenibilitat

  El Dia Internacional de la Dona és un moment per reflexionar sobre els avenços i reptes que les dones enfronten en la societat actual, reflexió que ha de portar a l’acció i no només un dia sinó tot l’any.

  Destaquem i donem visibilitat a dones que han fet contribucions significatives als drets humans i a la gestió dels béns comuns.

  Rosa Parks, mare del moviment dels drets civils, va desafiar la segregació racial als Estats Units en negar-se a cedir el seu seient a un home blanc en un autobús el 1955. El seu acte de resistència va inspirar la lluita pels drets civils i va posar de manifest la importància de la desobediència civil pacífica.

  Malala Yousafzai, una veu per l’educació de les nenes, activista pakistanesa pels drets a l’educació de les nenes, va sobreviure a un intent d’assassinat dels talibans el 2012. Malgrat l’adversitat, continua lluitant per garantir que totes les nenes tinguin accés a una educació de qualitat.

  Vandana Shiva, defensora de la sobirania alimentària, és una científica i activista índia que ha lluitat incansablement contra les corporacions que intenten monopolitzar les llavors i els recursos naturals. Ha defensat la sobirania alimentària i la preservació de la biodiversitat.

  Wangari Maathai, la dona que plantava arbres, guanyadora del Premi Nobel de la Pau, va iniciar el moviment dels Arbres de la Pau a Kenya, fomentant la plantació d’arbres com a mitjà de conservació ambiental i empoderament de les comunitats locals.

  Han trencat barreres i han inspirat canvis significatius a nivell mundial, reconèixer el seu treball és fonamental per diverses raons, perquè inspiren i motiven altres a unir-se a la lluita per la justícia i la sostenibilitat, perquè posen de manifest la importància de la inclusió de les dones en la presa de decisions i perquè contribueixen a construir un món més just i equitatiu per a tothom. El seu llegat perdurarà per generacions, recordant-nos la importància de la perseverança i el coratge en la lluita per un futur més igualitari i sostenible.

  I, dins de guifi.net, el reconeixement a les dones que formen part de la comunitat: Ada, Adelina, Agnès, Aida, Aina, Alejandra, Alexandra, Alexandra Maria, Amaia, Ana, Ana Maria, Andrea, Angela, Àngels, Anna, Antonia, Aurora, Begoña, Belen, Berta, Carlota, Carme, Carmen, Carmen Pilar, Cecilia, Celia, ChristieleFerna, Claudia, Claudia Milena, Concepció, Concepción, Consol, Conxita, Cristina, Dolores, Dolors, Dori, Ediavilla Maria Isabel, Elena, Elia, Elisabet, Elisenda, Encarna, Enriqueta, Esperança, Ester, Esther, Eva, Eva Maria, Evelyne, Francisca, Gabriela, Gemma, Gloria, Graciela, Inmaculada, Iolanda, Irene, Isabel, Itziar, Jaqueline, Jhoanna Joselin, Joana, Jocelyne, Jordina, Jorgina, Josefa, Josefa Lourdes, Josepa, Judit, Judith, Julia, Júlia, Juliana, Justa, Karen Agustina, Lara, Laura, Leonor, Lidia, Lluïsa, Lluisa Maria, Lourdes, Lucia, Mª Teresa, Magda, Magdalena, Maira Àngels, Maite, Mar, Maragda, Margarida, Margarita, Mari Carme, Mari Carmen, MariLuz, Maria, Maria Candela, Maria Carmen, Maria Consuelo, Maria Cruz, Maria del Carme, Maria del Carmen, Maria del Consuelo, Maria del Mar, Maria Dolores, Maria Ester, Maria Francesca, Maria Francisca, Maria Leandra, Maria Lluisa, Maria Lourdes, Maria Luisa, Maria Magdalena, Maria Merce, Maria Montserrat, Maria Pilar, Maria Sampedro, Maria Teresa, Maria Vicenta, Mariana, Maribel, Marina, Marisa, Marta, Mercè, Mercedes, Meritxell, Mireia, Miriam, Monica, Montse, Montserrat, Montserrat Adelina, Naiara, Neus, Núria, Olga, Ona, Paquita, Paula Cristina, Pelagia, Perdigues Adela, Pilar, Providencia, Pura, Purificación, Rafaela, Ramona, Raquel, Rosa, Rosa Maria, Rosaura, Roser, Rosi, Ruth, Sandra, Sandra Regina, Sara, Sarai, Selena, Silvia, Sonia, Soraya, Susana, Susanna, Sylvia, Tania, Tatiana, Teresa, Urgell, Vanessa, Vicky, Violant, Yaiza, Yesica Maria, Yolanda, …