Vés al contingut

Premi Nacional de Telecomunicacions: guifi.net

    El jurat dels Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions ha guardonat guifi.net amb el Premi Nacional de Telecomunicacions perquè és una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d’alt nivell i a baix cost, i garanteix l’accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada. El jurat ha ressaltat  també que els 2.700 nodes de xarxa ja operatius, i el seu ritme de creixement arreu de Catalunya són una contribució important a l’equilibri territorial, així com una bona forma d’afrontar l’escletxa digital.

    El jurat dels Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions ha acordat atorgar el guardó en la categoria de Radiodifusió, a l’emissora de ràdio RAC1; en la categoria de Televisió, al programa de TV3 La nit al Dia, conduït per la periodista Mònica Terribas; en la categoria d’Internet, al web d’Icat FM; en la categoria de Telecomunicacions, a la xarxa de Telecomunicacions guifi.net; i una menció honorífica, a la periodista Francina Boris. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el proper 6 de novembre, a la sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana.

    En la recollida del premi, en nom dels guardonats, el col·lectiu dels qui fem xarxa a guifi.net, es va llegir el següent discurs:

    “Molt bona nit a tothom. En nom dels milers de persones, entitats, administracions i empreses que fem xarxa a guifi.net, dels quals aquí només en som uns quants, moltes gràcies pel premi que ens heu atorgat.

    Per nosaltres és important: Una xarxa de prop de 3.000 nodes, amb més de 4.000 quilòmetres de connexions no surt del no res. És el resultat molts anys de feina, de moltes persones, que s’ha fet amb la il·lusió d’estar construint una cosa bona i útil per a tots.

    I encara ens queda molta feina per fer, ens agradaria que la xarxa oberta fos una opció disponible per a tothom. Ja hi ha xarxa oberta en algunes comarques, però no a tot arreu, i ens caldrà encara molta empenta i suport per tenir ànims per tirar endavant.

    Molta d’aquesta empenta ens ve donada perquè estem del tot convençuts de que és bo que que hi hagi noves alternatives als formats actuals d’accés a l’ample de banda. No només on no n’hi ha cap. Val la pena fer xarxa oberta a pagès i també a les ciutats. Com més opcions hi hagin, voldrà dir que hi ha més llibertat i igualtat d’oportunitats. Voldrà dir que millorem la inclusió digital i que estem donant un pas endavant en aquest camí d’apropar les noves tecnologies a tothom.

    La xarxa oberta és un model que als qui la fem ens atrau per diversos motius: No va contra ningú ni exclou als altres, facilita la participació de tothom, proporciona la possibilitat de que siguin els propis usuaris de la xarxa qui vetllin per garantir-se el seu propi servei, i basa la seva sostenibilitat en nous mecanismes: Estem veient que és un espai de trobada on poden col·laborar persones, administracions i empreses i que tot això és perfectament possible.

    A guifi.net ens agradaria que se’ns discutís sobre l’encert o no de les nostres propostes tecnològiques o socials, i no ens agrada tant quan ens hem de distreure en altres tipus de controvèrsies, que moltes vegades no venen al cas o simplement provenen del desconeixement. Potser és normal que això passi quan estem parlant de noves propostes. No sabem si encara és massa aviat per demanar coses com ara el reconeixement formal del dret universal a l’accés a la banda ampla, a donar prioritat a l’ús comú i neutral de les freqüències que no requereixen de llicència en exteriors abans que no pas al privatiu, o a normalitzar l’ús dels espais públics per a la instal·lació d’infraestructures obertes, però de mentrestant si continuem fent xarxa oberta entre tots, és a dir, col·laborant les persones, administracions i empreses, de segur que anem pel bon camí, aquest premi creiem que en hi ajuda i per això estem molt agraïts que hageu pensat amb nosaltres.

    Moltes gràcies. “